O nama

Nero d.o.o. MostarPotaknuti izvrsnim uspjehom nasada višnje Maraske na plantažama u Hercegovini, odlučili smo 2005. godine iskoristiti taj dar prirode te iskoračiti u proizvodnju prvog Hercegovačkog Cherry Brandyja. Vođeni željom da ugodimo potrošačima, misleći pri tome prije svega na zdravlje, dvije godine kasnije krenuli smo u proizvodnju Hercegovačkih voćnih sirupa rađenih po prirodnoj recepturi. U skorije vrijeme tvrtka Nero planira asortiman proširiti i na proizvodnju voćnih likera od oraha i brusnice, prirodnih bistrih sokova, kompota od višnje Maraske, te džemove. Povjerenje potrošača odlučili smo graditi njegujući prirodan uzgoj na plantažama, korištenjem prirodnih sirovina, te brigom o čistoći u pogonima ispunjavajući tako najviše standarde i postižući vrhnusku kvalitetu proizvoda. Ispred svega, tvrtka Nero d.o.o. stavlja zdravlje i zadovoljstvo uživatelja naših proizvoda.

Iako su višnju Marasku iz rodne joj Dalmacije pokušali prenijeti u Italiju, Sloveniju i Austriju biljka je neposlušno odbijala svako tlo,
ali je radosno prihvatila hercegovački krš i sunce i udomaćila se u Hercegovini. Nakon što je Pero Barbarić, na svome obiteljskom gospodarstvu u Donjoj Blatnici 2000. godine podigao prvi voćnjak višnje Maraske u Zapadnoj Hercegovini od njezinih plodova 2004. godine proizveo je vrhunski cherry brandy pod imenom Hercegovački Cherry Brandy. Već naredne 2005. godine nastaje poduzeće Nero d.o.o. Mostar kao proizvođač tog vrhunskog likera u ekskluzivnoj ambalaži po najvišim standardima likerske proizvodnje. Taj prvi korak u uzgoju i preradi višnje Maraske u Zapadnoj Hercegovini pokrenuo je sada već nezaustavljiv proces podizanja novih plantaža višnje Maraske na obiteljskim imanjima u brotnjanskom kraju i šire. Stoga poduzeće Nero d.o.o. Mostar stvara mrežu kooperanata koji podižu nove nasade ovog cijenjenog voća, pa je do 2008. zasađeno već 15.000 sadnica, a zanimanje za novim nasadima stalno raste, te će ubrzo najzastupljenija voćarska kultura u Hercegovini biti upravo višnja Maraska. Realne mogućnosti razvoja plantaža ovog cijenjenog voća, poglavito s obzirom na interes poljoprivrednika, su iznimno velike te je za očekivati da će uskoro broj sadnica višnje Maraske u Hercegovini višestruko premašiti sadašnje nasade. U Čitluku i Brotnju «Dani berbe višnje Maraske» uskoro će okupljati veliki broj uzgajivača i berača plemenite voćke višnje Maraske.